Utveckla en CAD-konfigurator för webben

När du jobbar i en allt-i-ett-lösning som DynaMaker kan du följa de här 9 stegen för att utveckla din första CAD-konfigurator som kan användas på hemsidor, i e-handel eller i CPQ. De tekniska aspekterna kan du läsa om på docs.dynamaker.com och du kan ställa frågor till vårt supportteam. Det svåraste brukar vara att göra saker och ting i rätt ordning.

Utveckla en CAD-konfigurator för webben i 9 steg

 • Steg 1: Registrera ett gratis konto i DynaMaker och gå igenom docs & tutorials.
 • Steg 2: Be om en eller flera mallar från support-teamet.
 • Steg 3: Utforska mallarna och få idéer om det bästa tillvägagångssättet för din produkt.
 • Steg 4: Gör en prototyp av användargränssnittet i DynaMaker för att komma fram till vilka parametrar som ska kunna konfigureras.
 • Steg 5: Gör en prototyp på assembly med de huvudsakliga delarna (ladda upp statiska CAD-filer och skapa parametriska CAD-komponenter i DynaMaker).
 • Steg 6: Visa prototypen för ditt team och diskutera lösningen.
 • Steg 7: Fortsätt att utveckla din konfigurator tills du har en Minimum Viable Product (MVP) som kan hjälpa till att lösa åtminstone ett problem. Vänta inte för länge och lägg inte till för mycket funktionalitet tidigt!
 • Steg 8: Introducera MVP:n för de tilltänkta användarna för att få feedback och för att de ska börja ta till sig det nya verktyget; det tar tid.
 • Steg 9: Fortsätt lägga till nya funktioner samtidigt som du ser till att fler använder den visuella produktkonfiguratorn.
Exempel på olika typer av CAD-konfigurator i DynaMaker.
Du kan skapa konfiguratorer för många typer av produkter i DynaMaker!

Krav för en CAD-konfigurator online

När du ska skapa en konfigurator i molnet behövs följande delar och de måste fungera tillsammans. DynaMaker har alla tre delarna i samma plattform, men principerna som vi räknar upp gäller oavsett vilken plattform du väljer.

 1. En modul för klientsidan med stöd för CAD, som användaren interagerar med.
 2. En modul för serversidan som tillhandahåller applikationen och ger ytterligare funktionalitet såsom autentisering, att spara och ladda, med mera.
 3. En samling regler och formler för produktkonfigureringen.

Del 1: modulen för klientsidan

Om du inte vill att användarna som besöker din sajt ska ladda ner och installera program på ”gammaldags” vis så behöver du se till att du har en modul för klientsidan i din applikation. Detta är något som körs i webbläsaren när du besöker en hemsida och består vanligtvis av HTML och JavaScript.

Klientsidan fokuserar huvudsakligen på:

 • Hur gränssnittet ska se ut (knapparnas position, verktygsfält)
 • Vilka element användaren kan interagera med (knappar, att rotera modeller)
 • Vilka steg som behövs för att konfigurera en produkt
 • Visualisering i 2D eller 3D
 • Presentation av relevant data för användaren (dimensioner, värden)

Del 2: modulen för serversidan

För att göra saker och ting tillgängliga på webben behöver du någon form av server som lagrar filer och som tillhandahåller funktionalitet som användarhantering, säkerhet, att spara/ladda en konfigurering, kopplingar till andra mjukvaror, och mycket mer. Den här delen exponeras bara mot användarsidan genom ett API, och den kan vara uppbyggt av vilket programmeringsspråk som helst.

Att utveckla serversidan är svårt och det behövs en erfaren utvecklare för att se till att den är säker, att den klarar trycket och att den håller över tid. Serversidan i DynaMaker hanteras automatiskt som en del av molntjänsten.

Del 3: produktregler och formler

Sist men inte minst behöver du en samling regler och formler för att din produktkonfigurator ska fungera. Kanske har du dem redan nedskrivna i produktkatalogen? Eller så finns de uttrycka i ett Excel-ark någonstans. De här reglerna behöver översättas till formler som är kompatibla med webben och kod (på klientsidan eller serversidan).

Regler och formler kan skickas till antingen serversidan (hemliga formler) eller till klientsidan (kompilerade men tillgängliga), eller både och, beroende på hur produktkonfigureringen är skapad.

Om du vill ha exempel på kod som visar hur det här fungerar kan du titta på vår utvecklardokumentation och tutorials på docs.dynamaker.com.